ՖԻԶԻՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

ՖԻԶԻՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

Գյուղատնտեսական մշակաբույսերը հիվանդանում են ու տուժում ոչ միայն մանրեական վարակիչ հիվանդություններից,  այլ նաև մշակության պայմանների խախտումներից, սխալ ագրոտեխնիկայի կիրառումից,  տեխնիկական միջոցների ոչ ճիշտ օգտագործումից և այլն: Այս բոլորի հետևանքով խախտվում են բույսերի մշակության, աճի ու զարգացման պայմանները, որոնք էլ հանգեցնում են բույսերի ֆիզիոլոգիական պրոցեսների խախտումներին,  և այդ պատճառով էլ այս բոլոր հիվանդությունները միասին կարելի է համախմբել մեկ ընդհանուր խմբի մեջ, որոնք կոչվում են ֆիզիոլոգիական հիվանդություններ:

 

Ֆիզիոլոգիական հիվանդությունները կարող են հանդիպել շատ բանջարեղենային կուլտուրաների մոտ, բայց լավ ցայտուն դրսևորվում են լոլիկի, սմբուկի, պղպեղի ևայլ մշակաբուսյերի վրա:

Ֆիզիոլոգիական հիվանդություններից են

Գագաթնային փտում

  

Հիվանդության նշանները

  • Պտուղների վրա առաջանում են ջրային հետքեր, որոնք սկում են մգանալ;
  • Տուժում են վաղ պտուղները սովորաբար;
  • Ժամանակի ընթացքում վնասված հյուսվածքը տարածվելով՝ ընդգրկում  է ավելի մեծ մակերեսներ և պտղի այդ մասը դառնում է տափակ ու թառամած;

Պատճառներն ու զարգացմանը նպաստող պայմանները

Այս  հիվանդությունն ունի ոչ-պարազիտային բնույթ և սրաառաջացման պատճառներ կարող են հանդիսանալ

  • պարարտացման սխալ համակարգը՝ չափից դուրս գոմաղբի մտցնելը հող;
  • ազոտական պարարտանյութերի մեծ դոզաներով կիրառումը , հատկապես մինչև պտուղների կազմակերպումը;
  • կալցիումի պակասը;
  • հողի Ph-ի խիստ բարձր կամ ցածր մակարդակը;
  • ջրումների խիստ ուշացնելը կամ հակառակը՝ բարձր նորմաներով հաճախակի ջրումները և այլն:

Պայքարի միջոցառումները

  • Ճիշտ ագրոտեխնիկայի կիրառում;
  • Բացառել միակողմանի ազոտական պարարտացման դեպքերը և անչափ նորմաների կիրառումը;
  • Կարգավորել ջերմային ռեժիմը և բացառել ջերմատներում շատ բարձր ջերմաստիճանների դեպքերը;
  • Կարգավորել ջերմատներում օդափոխություն;
  • Հողի կամ գրունտի Ph-ը կարգավորել հիմնված ստուգումների ու անալիզների վրա: Եթե հողի Ph-ը կտրուկ տատանվում է նորմաներից, ապա կիրառել ազոտական (կամ օրթոֆոսֆորական) թթուներ այն իջեցնել ու կամ հիմնային բնույթ ունեցող պարարտանյութեր կամ քիմիական այլ նյութեր՝ Ph-ը բարձրացնելու համար:

 

Արևային այրվածքներ

 

 

Այս ֆիզիոլոգիական հիվանդությունը դրսևորվում է պտուղների վրա այն դեպքում, երբ բույսի տերևները վաղաժամ թափվում են և պտուղները հանկարծակի ենթարկվում են արևի ուղիղ ճառագայթների անմիջական ազդեցությանը:  Դրա հետևանքով պտուղների մեջ ջերմաստիճանը, որը կարգավորվում է բույսի կողմից նորմալ, տերևների առկայության պայմաններում, կտրուկ մեծանում  է ուվնասումպտղի հյուսվածքները:

Հիվանդության նշանները
Պտուղների վրա հայտնվում են բաց գույնի հետքեր, երբեմն դեղնավուն երանգով, որոնք հետագայում մգանում են ու ձեռք բերում գորշ գունավորում;

Լոլիկի պտուղների հատակի մասերը գորշանալուց հետո հնարավոր է այդ մասերը չորարան ու փշրվեն-թափվեն:

Առաջացման պատճառները

Հաճախակի հանդիպող տերևաթափ լինելու ոչ վարակային պատճառներից են ազոտական պարարտանյութերի խիստ բարձր դոզաները, բույսերի ջրելը ցերկվա ուժեղ շոգ եղանակին, բույսերի վերևից ցողանման ջրելը շոգին և այլն:

 Պայքարի միջոցառումները

Արևի այրվածքներից խուսափելու համար պետք է փրկել բույսերը տերևաթափ լինելուց,  որը կարող է լինել տարբեր պատճառներով՝ վարակի հետևանքով կամ ոչ ճիշտ ագրոտեխնիկայի:  Անհրաժեշտ է կատարել հետևյալ միջոցառումները.

-Ճիշտ ագրոտեխնիկան, հատկապես պարարտացման ճիշտ դոզաների ընտրությունը;

-Ջրումների ճիշտ եղանակի ընտրությությունը՝ ջրումները կազմակերպել արմատային շրջանում և խուսափել ցողանման եղանակից կեսօրվա շոգին;

-Կաթիլային ոռոգման եղանակին անցումը;

-Պայքար հիվանդությունների դեմ:

Պտուղների ՛՛ամլություն՛՛ կամ  ՛՛դատարկություն՛՛

Այս հիվանդությունը բնորոշվում է պտղի մեջ սերմերի բացակայությամբ կամ պտղի մեջ դատարկությամբ: Սրա պատճառներ կարող են հանդիսանալ

-չափից դուրս ազոտական սնուցումը;

-ջերմաստիճանային կտրուկ տատանումները;

-փոշոտիչի բացակայությունը ;

-կալիումի պակասը հողում կամ սուբստրատում և այլն:

Պրոֆիլակտիկ միջոցառումները

Սրանք ուղղված են պատճառների առաջացմանն ու կանխմանը: Դրա համար անհրաժեշտ է.

  • Սնուցման համակարգի կարգավորում;
  • Ոռոգման ժամկետների ու նորմերի ճիշտ կիրառում ու խախտումների վերացում;
  • Ծաղիկների նորմալ փոշոտման ապահովում՝ մեղվաընտանիքների տեղադրում ջերմատներում և դրան համապատասխան ջերմաստիճանային ռեժիմի կարգավորում: Լոլիկի ծաղիկները նորմալ փոշոտվում են 18-250C պայմաններում;
  • Օդի հարաբերական խոնավությունը պետք է լինի 70%-ից բարձր;
  • Ջերմատան օդափոխության ռեժիմի կարգավորում;
  • Լոլիկի ծաղկման ժամանակ ջերմատանը քամի առաջացնող օդափոխիչի տեղադրում, որ փոշեհատիկներըը տեղափոխվեն ջերմատանը:

Պտղամաշկի ճաքելը

 

Այս երևույթի պատճառ կարող են հանդիսանալ  խոնավության  խիստ կտրուկ փոփոխությունները հատկապես շոգ եղանակին և սովորաբար հասունացման սկզբում և սրա առաջացման պատճառներ կարող են հանդիսանալ, երբ հողը շատ արագ չորանում է, իսկ ջրումները ուշանում են:

Դա կանխելու համար պետք է ջրումները լինեն ժամանակին ու չուշանան: Միևնույն ժամանակ պետք է խուսափել նաև ոռոգման ջրի հեղհեղումներից, անչափ մեծ նորմաներով ջրումներից և ագրոտեխնիկայի խախտումներից:

Վաղաժամկետ  ծաղկաթափ

Այս երևույթի գլխավոր պատճառներից կարող են հանդիսանալ գորշ փտման զարգացումը, օդի հարաբերական խոնավության բարձր մակարդակը, արևի լույսի պակասը, տնկման բարձր խտությունը, ֆոսֆորի պակասը և այլն:

Պայքարի միջոցառումները

  • ճիշտ ագրոտեխնիկայի կիրառում՝ ջերմային, ջրային, սննդային ր օդային ռեժիմների ճիշտ ընտրություն տվյա ջերմատանը կամ բաց դաշտին համապատասխան;
  • պայքար հիվանդությունների դեմ կենսաբանական ու ֆիմիական ֆունգիցիդներով;
  • դիմացկուն սորտերի ներգրավումը մշակության մեջ;
  • սննդային ռեժիմի կարգավորում;
  • հողերի աղակալման դեմ պայքար, այսինքն՝ հողի Ph-ի կարգավորում, քանի որ աղակալման դեպքում սննդատարրերի յուրացումը վատանում է ու կոնցենտրացիան ավելանալով խանգարում բույսերի աճին: Օրինակ, գագաթնային փտումը հաճախ դիտվում է աղակալած հողերում, որովհետև աղակալումը խանգարում է կալցիումի (Ca) յուրացմանը և պտղի մեջ տեղաշարժմանը, պտղի նորմալ ձևավորում տեղի չի ունենում: Միաժամանակ աղակալման հետևանքով պտղահյուսվածքներով չեն անցնում նաև կալիում (K) և մագնեզիում սննդատարրերը, կուտակվելով առաջանում է անտագոնիզմ նրանց ու կալցիումի միջև: Այս բոլորը հանգենում է գագաթնային փտման: